Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey

                          
Este amplasat în orașul Hîncești din partea central-vestică a Republicii Moldova; și include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Cădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe.
Cu toate că conacul îi poartă numele, acesta însă, nu a fost ridicat de către diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc Bei Mîrzaian, așa cum se vehiculează (el decedând la scurt timp după procurarea moșiei Hîncești, în 1817), ci de către urmașii săi – fiul Murat, care a demarat construcția vilei boierești, și nepotul diplomatului, Grigore, care a încheiat lucrările respective. Conacul, de asemenea, este un monument de arhitectură înscris în Registrul monumentelor de cultură al Republicii Moldova.
Conacul, de asemenea, este un monument de arhitectură înscris în Registrul monumentelor de cultură al Republicii Moldova. Palatul este situat în partea de sud a oraşului, pe versantul nordic al dealului, la marginea parcului. De la intrarea principală, pînă la palat, te conduce o alee. Datorită reliefului înclinat, din partea de sus a dealului se văd doar două etaje, de jos – trei. Palatul este conceput în spiritul clasicismului francez, cu deschideri largi de ferestre şi loggii. Pe terasă, pereţii interiori au fost decoraţi cu fresce frumoase şi sunt prevăzute nişe în care fusese amplasate statuile. Gospodăria a fost înconjurată de ziduri, demolată la sfârşitul anilor 1950. Plafoanele palatului au fost pictat de alt armean –Hovhannes Ayvazyan, care mai târziu a devenit cunoscut ca pictorul rus Ivan Konstantinovici Aivazovski, fiind în acea perioadă în ospeţie la fratele său, în Chişinău. Pictura, din păcate, nu sa păstrat pînă în zilele noastre.
La începutul anilor 1970 a început restaurarea Castelului Vânătoresc, iar mai târziu a fost transformat în Muzeul Istorico-etnografic, având mai mult de 20 de mii de exponate, mai multe încăperi cu diverse tematici, la parter fiind obiecte din perioada sovietică, câte ceva despre Grigore Cotovschi, dar şi porturi populare de prin secolul al XIV-lea.

                                            Castelul de Vînătoare


                 

                                                
                                                                            
                                          











Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Monumentul lui Grigori Kotovski

Privire retrospectivă asupra oraşului